Zoeken
HomeWaar zit je Klacht?Voet

Voet

Pijnlijke voorvoet

Wanneer u pijn heeft in uw voorvoet, is dat in veel gevallen met praktische maatregelen te verhelpen.

 

Lees meer...

Een Morton-neuroom in de voet

Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van uw voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw (een Morton-neuroom).

Lees meer...

De klompvoet

In Nederland worden elk jaar tussen de 210 en 280 kinderen geboren met een of twee klompvoeten. Bij de meeste van deze kinderen is tijdens de zwangerschap, bij de 20 wekenecho al te zien dat zij deze afwijkende voetstand hebben. Voor de ouders/verzorgers en alle naasten is het goed om te weten dat behandeling bij meer dan 90% van de kinderen als resultaat heeft dat ze:

  • hun voet(en) volledig en pijnloos kunnen belasten,
  • confectieschoenen kunnen dragen,
  • geen beperkingen hebben in hun dagelijks leven.

Bij een klompvoet is er sprake van een combinatie van vier afwijkingen:

  • de voet is naar binnen gedraaid (dit heet: adductie van de voet),
  • de voet staat in spitsstand (dit heet equinus),
  • de voet is een holvoet (dit heet cavus),
  • de achtervoet wijst naar binnen (dit heet varus).
Lees meer...

Vergroeiing van de grote teen (hallux valgus)

Vergroeiing van de grote teen (hallux valgus)
Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. ‘Hallux’ is de Latijnse naam voor ‘grote teen’ en ‘valgus’ betekent dat de teen scheef staat, richting de andere tenen.

Lees meer...

Voet- en enkelartrose

Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen zijn de belangrijkste klachten.

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten samen. Die botten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Bij artrose echter treedt overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren.

  • Er zijn drie oorzaken van artrose.De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt deze laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
  • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner of de laag verdwijnt geheel. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide enkels/voeten aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose zal ontstaan.
  • Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden.


Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels – vandaar de zwelling.
Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk.

 

Lees meer...

Achillespeesklachten

De achillespees is kwetsbaar. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking.

Lees meer...

Osteoporose

Osteoporose is ook bekend onder de naam ‘botontkalking’. Het is een aandoening waarbij de botafbraak sneller gaat dan de botaanmaak. Hierbij verdwijnt er kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert, waardoor ze meer poreus (broos) worden en gemakkelijker breken.

Lees meer...