Zoeken
HomeWaar zit je Klacht?Voet

Voet

Pijnlijke voorvoet

Wanneer u pijn heeft in uw voorvoet, is dat in veel gevallen met praktische maatregelen te verhelpen.

Wat zijn de klachten?
Als u pijn heeft in uw voorvoet, voelt het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen pijnlijk aan. We spreken dan van: metatarsalgie. ‘Metatarsale’ betekent middenvoetsbeentje. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet, in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

Wat zijn de oorzaken van pijn in de voet?
Soms wordt de pijn veroorzaakt door eeltvorming onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat door te veel druk op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk. Toenemende eeltvorming kan het lopen echter bemoeilijken.

Te krappe of juist te ruime schoenen kunnen ook pijn in de voet veroorzaken. Te krappe schoenen knijpen de voet samen en zorgen voor extra druk. Te ruime schoenen geven teveel speling, waardoor wrijving ontstaat. Pijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er sprake is van een gescheurde band of van een ontsteking van het gewricht.

Wat zijn de behandelingmogelijkheden?
In veel gevallen kunnen praktische maatregelen u van de pijn in uw voet verlossen. Uw arts kan een hulpstuk (orthese) voor uw schoenen aanbevelen. Deze fungeert als een soort schokdemper. Ook kunt u het advies krijgen om andere schoenen te gaan dragen. Schoenen die u goed passen, kunnen de oplossing zijn. Deze schoenen moeten een ruime neus hebben, zodat de tenen vrij kunnen bewegen. De hakken moeten niet hoger zijn dan vier centimeter.

Heeft u teveel eelt, dan maakt een voetbad het eelt zachter. Vervolgens kunt u met een puimsteen of een eeltvijl wat eelt verwijderen. De druk zal hierdoor afnemen.

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?
Een operatie is in een enkel geval noodzakelijk om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.

Wanneer wordt een operatie geadviseerd?
Een operatie is in een enkel geval noodzakelijk om een uitsteeksel van het bot of een vergroeiing te corrigeren.

Heeft u nog vragen?
Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Pijnlijke voorvoet

Een Morton-neuroom in de voet

Wanneer u aanhoudende pijn heeft in de voorzijde van uw voet, heeft u mogelijk last van een goedaardig gezwel van een zenuw (een Morton-neuroom).

Wat is een Morton-neuroom?

Een neuroom is een goedaardig gezwel van een zenuw. Een Morton-neuroom is een verdikking van het weefsel om de zenuw van de teen. Deze zenuw loopt over de bovenkant van uw voet. Daar gaat hij onder de band door die de middenvoetsbeentjes in de voorvoet met elkaar verbindt. Zo blijft de zenuw op zijn plaats. Een Morton-neuroom komt vaak voor tussen de derde en vierde teen, meestal door irritatie, een aandoening of buitengewone druk. Bij vrouwen komt het Morton-neuroom acht tot tien maal vaker voor dan bij mannen.

Een Morton-neuroom in de voet
Lees meer...

De klompvoet

In Nederland worden elk jaar tussen de 210 en 280 kinderen geboren met een of twee klompvoeten. Bij de meeste van deze kinderen is tijdens de zwangerschap, bij de 20 wekenecho al te zien dat zij deze afwijkende voetstand hebben. Voor de ouders/verzorgers en alle naasten is het goed om te weten dat behandeling bij meer dan 90% van de kinderen als resultaat heeft dat ze:

  • hun voet(en) volledig en pijnloos kunnen belasten,
  • confectieschoenen kunnen dragen,
  • geen beperkingen hebben in hun dagelijks leven.

Bij een klompvoet is er sprake van een combinatie van vier afwijkingen:

  • de voet is naar binnen gedraaid (dit heet: adductie van de voet),
  • de voet staat in spitsstand (dit heet equinus),
  • de voet is een holvoet (dit heet cavus),
  • de achtervoet wijst naar binnen (dit heet varus).
Lees meer...

Vergroeiing van de grote teen (hallux valgus)

Vergroeiing van de grote teen (hallux valgus)
Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. ‘Hallux’ is de Latijnse naam voor ‘grote teen’ en ‘valgus’ betekent dat de teen scheef staat, richting de andere tenen.

Lees meer...

Voet- en enkelartrose

Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in het enkel- of een voetgewricht. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen zijn de belangrijkste klachten.

Wat is artrose?
Artrose is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten. In een gewricht komen twee of meer botten samen. Die botten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Bij artrose echter treedt overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal. Het lichaam kan dit niet meer repareren.

  • Er zijn drie oorzaken van artrose.De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt deze laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
  • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner of de laag verdwijnt geheel. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide enkels/voeten aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose zal ontstaan.
  • Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden.


Beschadigd kraakbeen herstelt nauwelijks. Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels – vandaar de zwelling. Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk.

Lees meer...

Achillespeesklachten

De achillespees is kwetsbaar. Vooral bij sporters is er een kans op een blessure: een scheur in de pees of een ontsteking.

Lees meer...

Osteoporose

Osteoporose is ook bekend onder de naam ‘botontkalking’. Het is een aandoening waarbij de botafbraak sneller gaat dan de botaanmaak. Hierbij verdwijnt er kalk uit de botten en de structuur van de botten verandert, waardoor ze meer poreus (broos) worden en gemakkelijker breken.

Lees meer...