Zoeken
HomeZorgSpreekuren › Schouderspreekuur

Schouderspreekuur

Schouderspreekuur
Een per maand is er een speciaal schouderspreekuur. Het voordeel is dat een gespecialiseerde fysiotherapeut en een gespecialiseerde orthopeed samen uw schouder bekijken. Er kan daarom ook ter plekke een behandelplan worden opgesteld. Als u gezien wilt worden op het schouderspreekuur, kunt u dit tijdens het maken van een afspraak aangeven bij het secretariaat. 

De schouder is een complex gewricht. In de schouder lopen vier belangrijke spieren. Als één van die spieren niet optimaal functioneert, heeft dat al snel gevolgen voor de stabiliteit van het gewricht. De meeste gehoorde schouderklacht is pijn bij het heffen van de arm. Ook instabiele schouders – die herhaaldelijk uit de kom gaan – en gescheurde pezen staan in de top 5 van veel voorkomende schouderklachten. 

Goede diagnose
Ondanks de complexiteit van het gewricht, is voor schouderklachten meestal een goede diagnose te stellen. Op röntgenfoto’s, echo en/of een MRI is de bron van de klachten vaak goed te zien. Er zijn veel verschillende behandelvormen die de orthopeed vervolgens kan inzetten om de klachten te verhelpen.

Conservatief behandelen
Behandeling van klachten aan de schouder is vaak ‘conservatief’. Dat is een vakterm die aangeeft dat er geen operatie aan te pas komt. Het behandelplan van de orthopeed bestaat dan uit oefeningen die de patiënt – onder supervisie de fysiotherapeut – vooral zelf uitvoert. Als het herstel vordert zoals verwacht, volgt de orthopeed dit proces van afstand. 

Ook injecties vallen onder de conservatieve behandeling. Hierbij krijgen met mensen met pijnklachten in de schouder een injectie toegediend. Het is van belang de schouder in deze periode goed te blijven gebruiken. De injecties helpen vaak goed, maar kunnen vaak niet vaker dan drie keer worden toegediend. Anders ontstaat het risico dat de pezen verweken, met andere klachten als gevolg. 

Operatief behandelen
Pas als een conservatieve behandeling niet afdoende helpt, komt de mogelijkheid van een operatie in beeld. Veelal kan de operatie middels een kijkoperatie worden uitgevoerd. Het is niet het middel waar de orthopeed snel naar zal grijpen. Herstel van een schouderoperatie duurt lang; een hersteltijd van drie maanden is geen uitzondering. Wel is het zo dat de klachten daarna bijna altijd verholpen zijn.