Zoeken
HomeZorgSpreekurenVoet- en enkelspreekuur

Voet- en enkelspreekuur

Het voet-en enkelspreekuur wordt op vrijdagochtend gehouden (uitgezonderd de dagen waarop een OK progamma is gepland). Het spreekuur is er voor patiënten die voor het eerst of herhaaldelijk klachten hebben aan deze gewrichten. Orthopaedisch chirurgen B. Ginsel en R. Berg zijn gespecialiseerd in voet- en enkelafwijkingen. Zij zien u tijdens dit spreekuur samen met de orthopedisch schoenmaker van Luiten Orthopedie. Röntgenfoto’s kunnen tijdens het eerste spreekuur worden gemaakt en vaak kan direct een behandeling voorgesteld worden. Vaak kan met een goede steunzool of aanmeten van een orthopedische schoen het probleem opgelost worden maar ook operatieve behandeling behoort tot de mogelijkheden. 

De alledaagse enkel
Enkelblessures zijn ‘alledaags’. Iedereen heeft wel eens last van een verzwikte enkel. Daardoor wordt ook over de behandeling van enkelblessures nog al eens luchtig gedaan. Dat is jammer. Want een verkeerde behandeling van een enkelblessure kan vervelende gevolgen hebben. Wist u dat bijna tien procent van alle patiënten met enkelletsel hier chronische restklachten aan overhoudt?

De meeste enkelblessures ontstaan tijdens sporten 
Enkelletsel komt het meeste voor bij sporters. Mensen gaan door de enkel of kampen met opgerekte banden. Ook een zogenoemde voetballersenkel komt veel voor. Met de juiste aandacht en begeleiding zijn enkelklachten goed te behandelen. Mocht een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn, dan kan dit meestal met een kijkoperatie. 

Scheve grote teen: effectief en zonder pijn behandelbaar 
De scheve grote teen is een beruchte vrouwenkwaal. Het is een pijnlijke zwelling van de grote teen - vaak veroorzaakt door het dragen van krappe schoenen. Een operatie is dan ook zelden vanwege cosmetische redenen, maar vooral om de pijn weg te nemen. Een veel gehoord misverstand is dat een operatie aan een scheve grote teen pijnlijk is en dat de klachten na verloop van tijd weer terugkomen. Niet juist dus.

Chronische achillespeesklachten 
Tijdens het voet- en enkelspreekuur worden ook achillespeesklachten bekeken. Chronische klachten aan de achillespees komen steeds vaker voor. Vaak blijven mensen hier lang mee rondlopen. Ze worden niet doorverwezen door de huisarts of hebben onvoldoende baat bij behandeling door de fysiotherapeut. Dat is onnodig. Met goede uitleg en oefeningen zijn deze klachten goed onder controle te krijgen.